Diş Fırçalama
Diş Fırçalama:
Dişler her yemek yedikten sonra fırçalanmalıdır. Dişte kalan gıda artıkları bir müddet sonra glikoz yani asit haline dönüşür ve çürümeye neden olur. Sadece dış değil iç cephe de mutlaka fırçalanmalıdır. Dişlerin 4 tane yüzeyi vardır.
Diş Fırçalama Nasıl yapılmalı ve Süresi Ne olmalıdır?
Dış, iç, çiğneyici ve diş arası yüzeyler iyice fırçalanmalıdır. Diş arasındaki olukları fırçanın kıllarının girmesini sağlamalıyız. Bunun için dişe 45 derecelik bir açıyla yaklaşıp o şekilde fırçayı sürmek gerekir. Sadece ileri geri değil oval hareketlerle fırçalayalım. İç tarafları da fırçalamak gerekir.
Bu süre mutlaka 2-3 dakika olmalıdır. Dişlerin de canlı olduğu unutulmamalı, zedelemeden fırçalamaya özen gösterilmelidir. Basınçla diş fırçalamamak gerekir. Diş fırçanız 1 ay içinde deforme oluyorsa diş fırçalama tekniğiniz yanlış demektir. Diş macunu ise az olabilir. Çok sürmeye gerek yoktur. Diş etleri ve dil de mutlaka fırçalanmalıdır.
Düzenli diş fırçalamak dişleri beyazlatır mı?
Mevcut olan beyazlığı korur. Yediğimiz ve içtiğimiz gıdalar dişlerin üzerinde kalabilir. Bu genelde dişlerin rengini bozar. Fırçalamak bu diş boyayan gıdaların dişlerden uzaklaşmasını sağlar. Düzenli fırçalama dişlerin pırıl pırıl olmasını sağlar. Dış, iç, çiğneyici ve diş arası yüzeyler iyice fırçalanmalıdır. Diş arasındaki olukları fırçanın kıllarının girmesini sağlamalıyız. Bunun için dişe 45 derecelik bir açıyla yaklaşıp o şekilde fırçayı sürmek gerekir. Klasik diş fırçası ya da elektrikli diş fırçası tamamen kişinin kendisine bırakılır. İkisi de kullanılabilir, hemen hemen aynı etkiye sahiptirler. Normal diş fırçası ile maksimum bir dakikada yapılan hareket sayısı elektrikli fırçada çok daha fazladır. Bu nedenle elektrikli diş fırçasının dişler üzerindeki etkisi normal fırçaya göre daha fazladır. El becerisini kaybetmiş yaşlı hastalarda ya da çocuk hastalarda elektrikli diş fırçası kullanımı daha faydalıdır.
Fırçalama sırasında yaşanabilecek olumsuzluklar nelerdir?
Dişlerinizi fırçalama sırasında diş etlerinizde kanama olursa, bunun nedeni bu bölgelerin temizlenememiş ve bakteri plağı ya da taşla çevrili olmasındandır. Kanama olduğu zaman fırçalamayı bırakmamanız gerekir. Sadece fırçalama sırasında daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Diş etlerindeki kanamalar belli bir süre sonunda kesilmezse, ağzınızda diş taşı oluşumları olabilir ya da doğru bir şekilde fırçalamayı yapamıyor olabilirsiniz. Diş fırçaları her zaman kişiye özel kullanılmalı ve 2-3 ay arayla yenisiyle değiştirilmelidir. Özellikle diş ipi ve ara yüz fırçalarının kullanılmasının ihmal edilmemesi gerekir.
Fırçalama sırasında yapılan hatalar nedir?
- Diş fırçalarken yapılan en büyük yanlış sadece dişlerin fırçalanmasıdır. Diş fırçalanırken mutlaka diş etlerinin de fırçalanması gerekmektedir.
- Dişlerde çok kısa süreyle yapılan fırçalamalar faydalı etki göstermeyecektir.
- Diş fırçalarken yapılan yapılan diğerbir hata, diş macununun gerektiğinden fazla kullanılmasıdır. Diş macunu fırçanın üzerine nohutun yarısı kadar konulmalıdır. Bu arada 6 yaş altındaki çocuklarda diş macunu daha da az kullandırılmalı, 12 yaş üstündeki çocuklara ise diş fırçalamadan sonra, 3-4 defa ağızlarının suyla çalkalatılması sağlanmalıdır.
- Sadece diş macunları ve gargaralardan fayda beklenmesi de yanlış bir tutumdur. Diş fırçalama düzgün yapılmadığı takdirde, dişlerin temizlenmesi mümkün olmayacaktır.
- Ağız içinde olan çarpık yapıda dişlerin fırçalanması sırasında, fırçanın dişin konumuna uygun şekilde hareket ettirilmesi gerekir.
- Dişler için kullanılan diş tozunun fazla kullanılmaması gerekir.
- Çok uzun süre devam eden fırçalama derece zararlıdır.
- Aşırı oranda güç kullanıp, diş etlerinde ve dişlerde aşınmaya sebep olmak, fırçalama sırasında yapılan hataların içinde yer alır.
Diş duşu :
Yani ağız duşu dişlerin temizliği için geliştirilmiş hava ve suyu dişlerin üzerine çıkan bir cihazdır. Bu diş fırçasının yaptığı işi yapmaz ama diş fırçalamasının eksik yaptığı yönleri tamamlar. Kullanılması önerilir. Diş fırçasının kıllarının ve diş ipinin ulaşamadığı noktalara ulaşarak dişlerin temizlenmesini sağlar. Ağzında protez, implant ya da köprü olan kişilerin kullanması gereklidir. Doğal dişlerin temizliği için de faydalıdır. Cihazın ucuna herkesin kullanabileceği uçlar takılır. Uçları değişebilir. Cihazın haznesine içme suyu üstüne de gargara ilave edilir. Temizlik bu şekilde daha iyi yapılabilir. Kanaması olan, ağrılı hassas dişler nazik fırçalanmalıdır. Elbette bunun öncesinde diş hekimine gitmek ve bu hassasiyetlerin nedenini öğrenmek önemlidir.
Hassas Diş:
Hassas dişler genelde diş eti çekilmesi nedenlidir. Diş etinin altında kalması gereken kısımlar açığa çıkınca çekilme oluşur. Hekime gitmek gereklidir. Doğru diş fırçası ve diş macunu da seçerek durum ortadan kalkar. Beyazlatıcı diş macunları içeriğinde aşındırıcı partiküller bulundurduğundan hassas dişlere sahip kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Diş fırçası kıllarının uçları yuvarlatılmış olmalıdır. Sağlıklı olan şekli budur.
Leave a Comment
(8 Yorum)
[…] farklı yöntemler uygulamaktadır. Bunlar; çocuklara ağız hijyeni kavramının öğretilmesi, diş fırçalama yöntemlerinin öğretilmesi, diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması, sistemik […]
[…] özen göstermeniz gerekmektedir. Günlük ritüel olarak yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalamayı unutmayınız. Yemek sonrası diş ipi ve ağız gargarası kullanmakta oldukça faydalı […]
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: goldensmile.com.tr/dis-fircalama-2/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: goldensmile.com.tr/dis-fircalama-2/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 8667 additional Info on that Topic: goldensmile.com.tr/dis-fircalama-2/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 72941 more Information on that Topic: goldensmile.com.tr/dis-fircalama-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: goldensmile.com.tr/dis-fircalama-2/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: goldensmile.com.tr/dis-fircalama-2/ […]
Son Yazılar
Photo Gallery